Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Zorgboerderij Hoeve Hangerijn een schoolvoorbeeld

Stadsbestuur vraagt meer aandacht voor zorgboerderijen

Nieuwsblad donderdag 13 december 2012, 03u00 - Auteur: rso

BRUGGE - Het Brugse stadsbestuur en de West-Vlaamse provincie vinden het belangrijk dat de eigenaars van zorgboerderijen voldoende aandacht krijgen. Daarom nodigde burgemeester Patrick Moenaert enkele boeren uit in Hoeve Hangerijn.

De eigenaars van Vlaamse en Nederlandse zorgboerderijen waren dinsdag te gast in Brugge. Nog tot eind maart 2014 loopt het project ‘Samen terug de boer op', waar het Brugse stadsbestuur en de provincie West-Vlaanderen, Ons Erf, de vzw Steunpunt Groene Zorg, het Steunpunt Welzijn afdeling Groene Zorg Oost-Vlaanderen, de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie, De Sprong en de Rotonde hun schouders onder zetten. Voor het project werd een budget van 2,7?miljoen euro vrijgemaakt. Het is de bedoeling om de landbouwsector en de zorgsector beter op elkaar af te stemmen, zodat ze beter kunnen samenwerken.

 

Hoeve Hangerijn

 

Enkele eigenaars van een zorgboerderij gingen dinsdagmiddag een kijkje nemen in Hoeve Hangerijn in Assebroek. Deze boerderij is nog maar enkele maanden actief. Hier krijgen andersvaliden de kans om allerlei taken uit te voeren op deze boerderij. Heel wat sociale verenigingen maken gebruik van de hoeve. 

Voordien was de hoeven een ruïne. Het was de Brugse burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) die tijdens een winterse wandeling de aftandse hoeve ontdekte.

‘Nu wordt de hoeve voor een goed doel gebruikt', legt Moenaert uit. ‘Het is een plaats waar personen met een beperking terecht kunnen, maar waar ook de plaatselijke buurtwerking en lokaal heeft. Het contact met de natuur en de dieren is erg belangrijk voor mensen met een beperking. In de ruime regio van Noord-West-Vlaanderen is nergens een gelijkaardig centrum te vinden.'