Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Hoeve Hangerijn wordt dagcentrum voor personen met handicap

Naamplaatje Hoeve Hangerijn Burgemeester Moenaert, Schepen L.Mus, Schepen Decuyper, Dir L.Goetgeluck vzw Ter Dreve

ASSEBROEK - De hoeve Hangerijn in het natuurgebied Gemene Weidebeek krijgt een nieuwe bestemming als dagcentrum voor personen met een handicap. 'Het project heeft een grote meerwaarde voor mensen met beperkingen', weet directeur Leo Goetgeluck van Ter Dreve. Ook voor de buurt wordt de nieuwe accommodatie opengesteld.

De hoeve Hangerijn, die er momenteel verkommerd bij ligt, krijgt een nieuwe functie. In de loop van 2010 starten de werkzaamheden om op de site een centrum voor dagactiviteiten te realiseren, waar personen met een handicap zullen terechtkunnen. Naast de renovatiewerkzaamheden aan de bestaande gebouwen, komt er ook een polyvalente nieuwbouw. De hoeve Hangerijn ligt bij het natuurgebied Gemene Weidebeek en het speelbos Paalbos.

'In het nieuwe dagcentrum zullen personen met beperkingen kunnen deelnemen aan boerderijactiviteiten met kleine dieren. Ook helpen bij het zaaien, planten en oogsten hoort tot de mogelijkheden', legt burgemeester Moenaert (CD&V) uit. Hij had zelf een dochtertje dat gehandicapt was. 'Vanuit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat een dagje uit in een beschermde omgeving tot een heerlijke en intense ervaring kan uitgroeien', weet hij.

De stad Brugge wil 1miljoen euro uit het Stedenfonds investeren in het project. De totale kostprijs voor de herbestemming van de site is geraamd op 2miljoen euro. Schepen voor Groen Bernard De Cuyper (CD&V), die ook provincieraadslid is, zal ook de provincie West-Vlaanderen vragen om in het nieuwe dagcentrum te investeren. De stad rekent ook op Europese en Vlaamse subsidies.

De welzijnssector reageert alvast enthousiast op de plannen. Onder meer Spermalie, Ter Dreve en Het Anker zijn bereid om mee te werken aan de uitbouw van een goed concept. 'Voor mensen met beperkingen kan Hoeve Hangerijn een grote meerwaarde betekenen. Ze krijgen er de kans om nieuwe contacten te leggen en samen met anderen dingen te beleven. Het wordt een echte ontmoetingsplaats', zegt directeur Leo Goetgeluck van de vzw Ter Dreve.

Als bijkomende functie zal hoeve Hangerijn ook dienst doen als centrum voor buurtactiviteiten. 'Ook voor de buurt betekent het project een meerwaarde. De uitbouw van hoeve Hangerijn zal gebeuren met respect voor het authentiek en intiem karakter van de site', besluit burgemeester Moenaert.

Artikel: Het Nieuwsblad - 16 Dec 08 - Ilse Snick

Er werd door de vzw Het Schuurke en alle leden die vertegenwoordigd zijn in het Paalbosforum zeer actief mee geijverd voor dit prachtige initiatief.

    

Panoramisch voorzicht Hoeve Hangerijn Panoramisch zijzicht Hoeve Hangerijn Panoramisch zicht op erf Hoeve Hangerijn