Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

KERSTSPEL

Er wordt, in samenwerking met de Steinerschool Gezelle en buurtwerking Het Schuurke, voor de eerste keer in Hangerijn een middeleeuws kerstspel opgevoerd.
In een eenvoudig decor, in sobere aankleding, doorspekt met volkse liederen en hier en daar een boertige grap, worden deze oude verhalen op stemmige wijze gespeeld.

De één na de ander. Een moment van rust in deze hectische tijden. Een andere manier om de sfeer van de kersttijd te
beleven. Een uniek en gratis evenement, waar iedereen van harte voor uitgenodigd wordt. De vuurkorven en onze middeleeuwse bar zorgen alvast mee voor de warmte!


Wie?
Iedereen is welkom!

Wanneer?
Zaterdag 21 december om 18 uur en om 20u30

Inschrijven niet nodig

Kerstspelen zijn van laat middeleeuwse oorsprong en werden overal in Europa opgevoerd. De meeste van deze originele spelen zijn verloren gegaan. De kerstspelen van Oberufer vormen hierop een uitzondering. Oberufer is gelegen op een eiland in de Donau. Hier werden jaar na jaar dezelfde spelen opgevoerd, door de boeren voor de boeren. Rond 1860 heeft een Duitse onderzoeker van talen en dialecten deze spelen neergeschreven, voor de industriële revolutie ook Oberufer veranderde. Hierdoor bleven de originele mond op mond overgedragen teksten in dichtvorm bewaard.  Diezelfde professor gaf later les aan Steiner,die deze spelen weer 'speelbaar' maakte. Overal ter wereld worden deze kerstspelen nu nog steeds uitgevoerd in Steinerscholen.

Voor het Nederlandse taalgebied werd een vertaling gemaakt in een goed verstaanbare "oude boerse taal". Het verhaal is doorspekt met originele liederen en een grote portie humor. Samen met de beelden en de ommegangen is het een unieke ervaring van het kerstverhaal.

Traditiegetrouw wordt ook in de Brugse Steinerschool het kerstspel jaarlijks uitgevoerd door ouders en/of leerkrachten, als geschenk voor de leerlingen. Ook spelen we ieder jaar eens buiten de grenzen van het schooldomein, als geschenk voor wie het aan wil horen. Dit jaar op Hoeve Hangerijn, in een stemmige, winterse setting wordt het zeker en vast een unieke belevenis! Mogen we U alvast vragen om U warm in te pakken, het spel zal gedeeltelijk buiten doorgaan.

Breughelfestijn Augustus - 2013

Breughelfestijn

ONS TRADITIONEEL GROOTS BUURTFEEST
vzw HET SCHUURKE

     Zaterdag 24 augustus

(locatie Hoeve Hangerijn)

Programma - "Breughelfestijn" 2013

 

18:00  Feestelijke opening, Breughelliaanse dans, en                        Breughelliaanse verrassingskoffer voor de
             kleinsten.

18:30  Aperitief

19:30   BREUGHELFESTIJN – verzorgd door
                 Keurslager FINESSE.

20:30    Dessertbuffet geschonken door
                 
CARPE DIEM, bakkerij DE TAVERNIER.

21:30    Breughelliaanse dans en gezellig samenzijn.

24:00    Einde

Het " Breughelbuffet "

Breugelkraampje 1:
Breugel voorgerecht
Paté en kleine witte worst.
 
Breugelkraampje 2: Breydel ham met warme
                                      Provençaalse saus.
                                      Groot vleesbrood met warme saus.
 
Worst met puree, en appelmoes.
Vegetarisch menu
Zuiderse gazpacho met watermeloen en rucola.
Griekse salade.
Carpaccio van tomaat 
met Mozzarella en Parmezaanschilfers.
Waldorf salade.
Lasagne met Mediterrane groentjes.
Quiche met witloof en geite kaas. (dit alles huisgemaakt)
 
 
Als afsluiter ons formidabel dessertbuffet geschonken door bakkerij DE TAVERNIER.

2é Grootse Buurtgarageverkoop
 

Het was weerom zover zondagmorgen.
De rolluiken werden traag en met enige onzekerheid omhoog getrokken, vol spanning uitkijkend of de weerman gelijk had.
De voorspelling luidde mooi weer, weinig of geen bewolking, met andere woorden een zonnige dag weinig wind en een temperatuur van 16°C.
Alles bleek te kloppen.
Prachtige blauwe hemel, geen wind gewoon alles wat een organisatie nodig heeft om - na een wisselvallige week van druilerig weer - een super geslaagde activiteit tegemoet te gaan.

 

  Al van bij de start om 8 u moesten de zowat 70 deelnemers niet lang wachten voor er bezoek over de vloer kwam. De ganse morgen was het overal een komen en gaan van kuierende wandelaars, de één meer op zoek dan die ander naar dat speciale voorwerp of attribuut om eventueel zijn verzameling te vervolledigen.

 

Hoeve Hangerijn had geen beter info-, startpunt of ontmoetingspunt kunnen zijn. Een prachtige locatie en met dit weer kan niets deze activiteit nog in de weg staan. Op de site waren voorzieningen aanwezig die hun zelfgemaakte produkten aan de man brachten.

Op de hoeve kon men de ganse dag terecht voor een drankje en een hapje die regelrecht uit de bakoven kwam. Bezoekers niet zo vertrouwd met onze buurt konden op een plan de deelnemers aan de garageverkoop bekijken, er waren miniatuurplannetjes en tevens waren er flyers voorzien waarop alle straten en huisnummers vermeld stonden. Eens op wandel hadden we gezorgd dat alle deelnemers kleurrijke ballonnen hadden opgehangen om hun standplaats nog iets duidelijker en kleurrijker te doen overkomen.
Wie de stratenlijst in de opgestelde volgorde afwandelde had bij terugkomst in Hoeve Hangerijn een heuse wandeling door onze buurt afgelegd.

Zoals beloofd waren Koenraad en Ann "Les Troubadours d'Amour" ook van de partij. Ze hadden zich strategisch opgesteld naast het bakhuisje in de schaduw en tevens konden de bezoekers genietend in de zon voor De Doening plaatsnemen en met een verfrissend drankje luisteren naar hun leuke melodieuze levensliederen.

Les Troubadours d'Amours

Na een lange dag en alle garages stilaan gesloten of opgeruimd waren, was het omstreeks 17u verzamelen geblazen voor de deelnemers aan deze activiteit op Hoeve Hangerijn. Met een drankje werd nog met buren, kennissen en vrienden nagepraat over de activiteit en werden onder sommigen al plannen gesmeed voor misschien wel een volgende editie.

Winterontmoeting Spaghettiavond


OP    ZATERDAG   23 FEB.   19 UUR

DE DOENING   “Hoeve Hangerijn”
Gemene Weideweg Zuid 113

Ongeveer een kleine honderd buurtbewoners, vrienden en kennissen waren van de partij.

Het was voor ons de eerste keer dat de jaarlijks terugkerende spaghetti avond die dit jaar onder de naam “Winterontmoeting” is doorgegaan in zaal De Doening op Hoeve Hangerijn.

Dit jaar was de spaghetti bereiding in handen van onze huiskok Patrick, die ook voor een vegetarische versie had gezorgd. Iedereen was unaniem en vond beide bereiding heel lekker.
Er was zoals altijd genoeg voor iedereen, men kon naar hartenlust zich meerdere keren laten bedienen van de overheerlijke spijs.
Na de maaltijd werd een dessertbordje voorzien om bij een eventuele koffie te nuttigen. Alle versnapperingen waren geleverd door Bakkerij Nowé.
Voor de allerkleinsten was er dan een film moment en zo werd de avond op een gemoedelijk uur afgesloten.

Op naar ons volgende initiatief: “Paaseierenraap. “