Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Fontein 't Zand naar de rei

BEELDENGROEP WORDT BLIKVANGER IN PARK, OOK POOTJEBADEN MOGELIJK OP NIEUWE SITE

Fontein van 't Zand naar de rei

Een toekomstbeeld van de fontein op de nieuwe locatie in het Koning Albert I-park. - Foto Benny Proot
Een toekomstbeeld van de fontein op de nieuwe locatie in het Koning Albert I-park. - Foto Benny Proot

De artistieke fontein die nu op 't Zand staat, verhuist tegen eind volgend jaar naar de Kapucijnenrei in het Koning Albert I-park. Dat is net achter restaurant 't Bagientje. De vier beeldengroepen worden dus in het water geplaatst. "Dit moet een blikvanger worden voor wie Brugge vanaf het station binnenkomt", zegt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a).

Door de heraanleg van 't Zand, waarvan de eerste werken maandag zijn begonnen, moet de fontein van kunstenaar Stefaan Depuydt er verdwijnen. De publiekstrekker neemt er sinds 1986 een prominente plaats in. Oorspronkelijk dacht de stad eraan om de fontein te verhuizen naar de achterzijde van het Concertgebouw, waar de ondergrondse parking zou worden uitgebreid, maar die plannen zijn gewijzigd. "We kiezen ervoor om drie doelstellingen in één keer te realiseren", verklaart burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). "We leggen de Kapucijnenrei voor een stuk meer open voor het publiek, we geven het Koning Albert I-park een nieuwe boost én we kunnen de fontein op de nieuwe plaats goedkoper exploiteren."
 

Zwemwedstrijd

Nu kost de fontein de stad jaarlijks 45.000 euro aan elektriciteit. Dat zou in het park veel minder moeten zijn. "We werken met een ander mechanisme. We zullen het dure onderstel niet meer nodig hebben, omdat er al water voor handen is, dat steeds hergebruikt kan worden. We zullen dus minder elektriciteit verbruiken."

"Aan de andere zijde van het Albert I-park leggen we nog een stukje rei bloot, waardoor er een mooi spiegelbeeld ontstaat. Deze ingreep biedt ook mogelijkheden in de toekomst, zoals pootjebaden of zelfs een zwemwedstrijd in de Kapucijnenrei. Ook extra bruggetjes, zoals aan het Eiland, zijn mogelijk. Dankzij al deze aanpassingen verdwijnt de slordige ingang van het park vanaf het station en creëren we een nieuwe, aangename site met de fontein als blikvanger." Ook voor de uitbaters van hotel-restaurant 't Bagientje is de komst van de fontein goed nieuws. Vanaf hun terras zal je een knap uitzicht krijgen op de bredere rei en de beeldengroepen.

Het stadsbestuur legde het ontwerp al voor aan de Vlaamse overheid én aan de weduwe van kunstenaar Stefaan Depuydt. Beide verklaarden zich akkoord met de nieuwe plek voor het kunstwerk.

De fontein zal begin 2017 op 't Zand verdwijnen. Daarna worden de vier beeldengroepen opgepoetst om dan eind 2017 op de nieuwe locatie te verschijnen. De stad investeert ongeveer 700.000 euro voor deze ingreep. Het bedrag wordt verrekend in de totale kostprijs voor de heraanleg van 't Zand.

(artikel HLN - 28/9/2016)

Nieuwe aansluiting Pathoekeweg


Bouw aansluiting van de nieuwe verbindingsweg N371 met de Pathoekeweg.


Klik hier voor het artikel.

Het nieuwe Zand

 

Alle info te vinden via deze link (u wordt doorgestuurd naar de site van Stad Brugge)

 

HET NIEUWE 'T ZAND

 
 

Heraanleg ’t Zand: kom kijken naar de definitieve plannen op 23 en 30 januari van 8 tot 13 u. in de infostand op ’t Zand tijdens de zaterdagmarkt. De eerste 500 bezoekers ontvangen het boek 't Nieuw Zand.

 

 

 

Klik hier om de veranderingen vanaf 1 januari 2016 voor Stad Brugge te bekijken.

 

 

Nieuw mobiliteitsplan

Het nieuwe mobiliteitsplan werd voorgesteld.

"Artikel TIPS - week 36 - 2 september"

Het nieuwe plan omvat heel wat elementen die de stad leefbaarder en veiliger moeten maken én voor een duidelijker en duidelijker & eenvoudiger parkeerbeleid moet zorgen. Het plan wordt besproken tijdens de gemeenteraad van 15 september en in oktober wordt het toegelicht aan de bevolking.

De verschillende maatregelen zullen vanaf volgend jaar fasegewijs worden ingevoerd. Het is een legislatuuroverschrijdend plan. enkele krachtlijnen zetten we hieronder op een rijtje.

Bewonersparkeren

De hele binnenstad wordt één zone. Alle bewoners in het centrum krijgen dezelfde bewonerskaart waarmee ze overal in het stadscentrum gratis kunnen parkeren. er zullen niet langer verschillende bewonersvignetten zijn per wijk of buurt.

Betalend parkeren in de hele binnenstad

Wie niet in de binnenstad woont, zal overal betalend moeten parkeren en dit voor minimum 2 uur. Er komen wel werknemerskaarten voor wie werkzaam is in de binnenstad. Er wordt geïnvesteerd in alternatieven, waaronder (nieuwe) randparkings met permanente shuttlediensten en het gebruik van deelfietsen.

NIEUW MOBILITEITSPLAN:

EENVOUD, VEILIGHEID EN LEEFBAARHEID TROEF

Blauwe zone in de randgemeenten:

In de Brugse deelgemeenten wordt de blauwe zone ingevoerd in de straten direct palend aan de binnenstad. Je zal er maximaal 4 uren kunnen parkeren. Wie in die stratne woont, krijgt een parkeerkaart en kan er onbeperkt parkeren.

Winkelstraten worden verkeersluw:

De winkelstraten worden niet permanent verkeersluw gemaakt. Wel worden de Zuidzandstraat, Steenstraat, Geldmuntstraat en Noordzndstraat voortaan elke zaterdag en eerste zondag van de maand

Zwaar verkeer: Alle zwaar verkeer van meer dan 7.5 ton wordt verboden in de binnenstad. Leveringen in het centrum zal enkel nog kunnen van 6 tot 10 uur en van 18 tot 22 uur met voertuigen van 3,5 tot maximum 7,5 ton.

Minder bussen. Er zullen minder bussen door het stadscentrum rijden. De Stad zegt dat er een proefprojekt komt. De Lijn laat weten dat dit nog verder moet uitgewerkt worden.

INFOMARKTEN

Het nieuwe mobiliteitsplan wordt ook aan de bevolking voorgesteld tijdens 4 infomarkten in oktober.

* 10/10 van 13 tot 17u: Stationsgebouw Brugge

* 13/10 van 16.30 tot 21u: Zaal Daverlo, Assebroek

* 15/10 Van 16u tot 21u: Concertgebouw Brugge

* 24/10 van 13.30 tot 17u: CC De Dijk, St Pieters